Willemsoord 29 A, 1781 AS, Den Helder
info@leunigcoaching.nl
0651054806

DEN HELDER – Ellen Westmaas (34) spreekt vanuit haar professie, Miriam Leunig (45) vult de lezing aan met haar persoonlijke verhalen. Samen houden zij dinsdag 6 januari een lezing in de bibliotheek van Schagen. Het gaat over hun eetstoornis. Wat ze inmiddels achter zich laten ,maar waar ze anderen over willen vertellen. Om te helpen, inzicht te bieden en vooral om duidelijk te maken: je kunt er echt vanaf komen. Je hebt niet levenslang. Je hebt namelijk zelf een keuze die je kunt maken om te gaan herstellen, hoe eng het ook is.

Ellen Westmaas heeft een praktijk in Sint Maarten, Miriam Leunig sinds kort op Willemsoord 29a. Ellen helpt mensen met uiteenlopende klachten. Van trauma’s, burn-out tot eetstoornissen. Miriam legt zich toe op o.a. angst, dwang, verslavingsproblematiek vanuit ervaringsdeskundigheid.
Miriam is een bekend gezicht in Den Helder. De meesten kennen de slanke blondine van de kilometers die ze hardlopend aflegt in en rond Nieuwediep. Sinds een hele tijd in veel mindere mate overigens. Lopen is nu geen obsessie meer, het heeft nog wel de aandacht als het gaat om haar herstel, maar is nu echt een vorm van ontspanning.

De twee vonden elkaar een paar jaar geleden. Ellen werkte bij een GGZ-instelling, waar Miriam als hulpvrager terecht kwam. “Ellen maakte het verschil voor mij in de stap naar herstel. Zij is degene geweest waardoor ik dacht: ‘Zij verteld daar min of meer mijn verhaal met een eetstoornis, maar zij is er ook vanaf gekomen, ze is hersteld, het levende bewijs dus dat herstellen mogelijk is!’. Ik kan echt van mijn eetstoornis af komen. Als zij dat kan, moet ik het ook kunnen.” Ellen: “Ik vraag altijd eerst aan een cliënt: ‘wil je zelf praten of zal ik mijn verhaal eerst vertellen?’ Meestal “mag” ik beginnen te vertellen. Ik merk dat het de meesten raakt als ik vertel wat ik heb meegemaakt.”

Miriam ging een lang en zwaar traject in en kwam er boven op. Hun wegen scheidden zich. Tot de ouders van Ellen een artikel over Miriam lazen in het Helders Weekblad, zij lieten dit artikel lezen aan Ellen, niet wetende dat Miriam een cliënt van Ellen geweest was. “Ik heb haar toen opgezocht op Facebook. Ik las dat Miriam een eigen praktijk op wilde zetten en dacht: ‘we kunnen dit misschien samen oppakken. Want in de kop van Noord-Holland zijn geen specialisten op het gebied van eetstoornissen. Meestal is het onderdeel van een praktijk.”

Net als Miriam is Ellen ervaringsdeskundige. “Vanaf mijn elfde ongeveer”, antwoordt ze op de vraag hoelang ze zich kan herinneren moeite te hebben met eten en haar lijf. “Ik was net iets vroeger ongesteld dan mijn klasgenootjes en vriendinnetjes. Kreeg al vroeg de vrouwelijke vormen. Ik voelde me dik. Dus ik ging sporten, beetje lijnen. En dat werd al maar meer en erger. Ik heb mijn hele pubertijd als het ware ‘verkloot’ met absurd veel sporten, vreetbuien, laxeren en hongeren. Terwijl ik had moeten stappen met vriendinnen en een keer een borrel te veel drinken. Toen ik in Haarlem woonde had ik zelfs bij twee sportscholen een abonnement. Trok de fitness-instructeur na 2 uur 58 de stekker uit de loopband, dan was ik woest: dan had ik “mijn drie uur” niet volbracht, en kon ik weer opnieuw beginnen. Dan ging ik naar de andere sportschool, om alsnog aan de verplichtte training te voldoen voor mezelf. “Snap je nu dat ik alleen maar heb zitten huilen van herkenning toen ik Ellen haar verhaal hoorde?” Miriam herinnert zich de periode dat zij de drie uur vol moest rennen, 2 uur en 55 minuten was “niet goed”!

Beiden zijn van mening dat er een knop om moet gaan. En dat het dan echt geen onmogelijke taak is om van je eetstoornis af te komen. “Zie het als een andere levensstijl. Je moet er hard voor knokken, dat wel”, weet Ellen, “want er zijn geen pilletjes om er in een keer vanaf te zijn. Hoewel de meesten die wel zouden willen”, lachen de twee. Onze taak ligt er om de mensen duidelijk te maken welk eigen aandeel zij in hun herstel kunnen hebben, het gaat nooit “vanzelf” over, maar je hebt elke dag, elke minuut zelf de keuze in eigen hand, om voor je herstel te willen gaan werken, en dat gevecht naar dat herstel hoef je niet alleen te doen, wij willen daar graag bij helpen!

Miriam: “We willen samen een ouder-partnergroep opzetten, en liefst ook een lotgenoten contactgroep Want er is nogal veel schaamte bij mensen met een eetstoornis. En je kunt het vaak niet eens zien. Bij iemand die aan anorexia lijdt meestal wel. Die wegen maar een fractie van wat een gezond mens zou moeten wegen. Maar bij iemand met boulimia nervosa ligt dat anders. Die hebben meestal een ‘normaal’ of zelfs wat gevuld lichaam en gewicht. Die kunnen dat jaren volhouden zonder dat iemand iets merkt.” Maar de innerlijke strijd, en het eenzame gevecht is bij alle eetstoornissen verschrikkelijk om doorheen te gaan, ook bij mensen met obesitas, en binge-eating disorder. ”Dat wil ik nog even benadrukken” zegt Miriam, “Dat geen enkele eetstoornis hetzelfde is, maar ook de ernst niet meetbaar is, niemand wil een eetstoornis, welke dat ook mogen zijn,(er zijn namelijk ook talloze eetstoornissen die niet in een hokje passen maar onder de noemer NAO vallen), de onderliggende kernwaarden, van onzekerheid, schuld en schaamte hebben zoveel overeenkomsten en herkenning, dat het er in een veilige groep al heel erg kan opluchtten om het daarover te hebben, en het werkt ook krachtig: wanneer je het idee hebt “samen” deze strijd aan te gaan i.p.v in het geheime en in jezelf te houden

Om meer inzicht te geven in wat een eetstoornis is, hoe je signalen bij anderen kunt herkennen en wat je eraan kunt doen om ervan af te komen,
als ook hoe je elkaar daarin kunt ondersteunen,
geven Miriam en Ellen een lezing in de bibliotheek van Schagen.
Dinsdag 6 januari om 19.30 uur zijn professionals in het vak (diëtisten, ggz medewerkers bijvoorbeeld), naasten van en mensen met een eetstoornis en iedereen die hier meer van af zou willen weten welkom.

Ellen doet het woord vanuit de professionele kant, Miriam vertelt haar levensverhaal. Entree is gratis .

Voor meer informatie en vragen over mogelijkheden als het gaat om voorlichting, behandeling kunt u terecht op www.leunigcoaching.nl met ook een bijbehorende Facebookpagina waarop regelmatig interessante links en weetjes over allerlei psychische klachten, menselijke issues, en herstel power te vinden is.
Op deze pagina kunt u zich ook aanmelden voor de lezing, maar dat verplichtten we niemand, omdat we weten dat het vanuit schaamte moeilijk kan zijn, liever zien we u dan gewoon verschijnen zodat u er toch bij bent op 6 januari 2015: een beter begin van het nieuwe jaar kun je niet hebben!

Prive berichten kunt u mailen naar info@leunigcoaching.nl of info@praktijkcarpediem.com

Voeg een reactie toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Telefoonnummer: 0651054806
Willemsoord 29 A
1781 AS, Den Helder