Willemsoord 29 A, 1781 AS, Den Helder
info@leunigcoaching.nl
0651054806

Miriam geeft gastlessen, en workshops op scholen en vanuit die kennismaking heeft een leerling onderstaand interview gehouden in de praktijk.

Introductie
Miriam was als meisje al onzeker. Op 11 jarige leeftijd begon zij al met ‘lijnen’. Ze begon steeds minder te eten en steeds meer te hardlopen. Ze was onzeker over wie zij nou echt was, dat was ook haar grote vraag. Ze kwam erachter dat zij goed was in afvallen. Ze kreeg steeds meer complimenten. Waar ze trots op was. In haar omgeving begonnen mensen zich zorgen om haar te maken. Waar zij zich niet veel van aantrok. Zij was al bij een psycholoog voor haar schoonmaakprobleem. Op een gegeven moment kwam de psycholoog erachter dat er meer was dan waar hij haar voor behandelde. Hij stelde voor dat zij of gedwongen opgenomen werd of dat zij gericht hulp kreeg voor haar eetstoornis. Zij vond een opname niet heel erg nodig zelf. Totdat een collega haar een brief gaf waarin stond dat zij bang was dat Miriam iets zou overkomen door haar ongezonde leefstijl. Toen heeft Miriam besloten om opgenomen te worden. Na heel wat therapieën, hulp en zelfs een reis naar een kliniek in Portugal heeft zij op 1 oktober 2014 haar eigen kliniek opgericht!

U heeft bij ons op school een gastles gegeven over eetstoornissen, hoe bent u erbij gekomen om dit te doen?
Miriam ging zich steeds meer oriënteren. Ze wilde meer weten over eetstoornissen. Ze kreeg verschillende netwerken. Ze was benadert door het ROC, om een gastles te gaan doen. Doordat ze zich meer ging oriënteren kwam ze terecht bij bureau Puur. Ze vindt het nog steeds eng om te doen, ondanks de angst voelt het als een missie. Om andere mensen te informeren over eetstoornissen en het taboe eraf te halen. Mirjam had vaak ervaren dat mensen over haar praatte in plaats van met haar.

U bent ervaringsdeskundige, hoe ontstaan volgens u eetstoornissen?
Mensen ontdekken een mechanisme waarbij zichzelf aan het ideaalbeeld kunnen laten voldoen. In de eetstoornissen kunnen zij hun problemen ‘weg werken’. Een belangrijke oorzaak van eetstoornissen is vooral ook onzekerheid. De persoonlijke aanleiding van Miriam was: het beeld van haarzelf hebben dat ze te dik was. Ze troostte zichzelf met eten, maar door te lijnen vond zij houvast en controle over haar leven wat lange tijd erg complex was in de thuissituatie. Een grote rol hebben gehad dat haar ouders alcohollist waren.

Hoe is een eetstoornis voor de omgeving?
Net als uiteindelijk voor de persoon zelf is ook voor de omgeving een eetstoornis een hel. De omgeving staat machteloos. Mensen in de omgeving proberen vaak de persoon te laten eten of juist minder te laten eten. Hiermee gaat de persoon juist nog meer druk ervaren en het gevoel te hebben niet te kunnen voldoen aan verwachtingen waardoor de eetstoornis nog harder nodig is om de controle over die gevoelens van falen te onderdrukken. De omgeving van Miriam merkte aan haar dat ze veel afviel maar durfde er niet over te praten. Het advies van Miriam is: probeer als omgeving de eetstoornis als een losstaand probleem te zien, de persoon is niet het probleem. De persoon geeft door het inzetten van een eetstoornis een signaal af dat er ergens iets niet goed gaat in haar of zijn leven. Dat gaat niet bewust maar dat is een onbewust mechanisme. Wanneer je dat leert er- en herkennen kun je het juist positief haan inzetten als het ware als een kompas voor het leven.

Hoe en wanneer kwam bij u het moment dat u wist dat het fout zat?
Het was heel duidelijk. Ze hoorde veel over hoe mager ze werd. In het begin was dat een compliment en een motivatie. Later kwam ze in behandeling bij de GGZ vanwege dwangmatige handelingen, schoonmaken. Daar werd ze doorverwezen naar een psychiater, vanwege de eetstoornis. Ze kreeg bij de psychiater de keuze om opgenomen te worden of om in groepstherapie te gaan. Zij zelf vond een opname overdreven en nam de keuze nog mee naar huis. Uiteindelijk heeft op haar werk een collega haar een brief gegeven waarin stond dat ze bang was dat Miriam wat zou gaan overkomen omdat ze zoveel afgevallen was. Dit was voor Miriam het moment dat zij zich begon te beseffen dat het werkelijk niet zo goed met haar ging blijkbaar en koos voor de opname.

Wat doet een eetstoornis met je gezondheid?
Bij overgewicht worden het hart, de longen en de andere vitale organen ernstig beschadigt. Bij anorexia en boulimie is dit ook het geval. Bij anorexia en boulimie geldt ook dat de persoon calcium tekort kan krijgen door het braken. Daardoor kan ook het tandglazuur ernstig aangetast worden waardoor zelfs ook tanden kunnen uitvallen of wegrotten. Ook bij anorexia heeft de persoon last van haaruitval. Als de persoon in behandeling gaat kan het zijn dat de darmen heel erg van slag zijn doordat het opnieuw moet wennen aan een gezond eetpatroon.

Hoe ervaren de meeste mensen een eetstoornis?
Meestal in het begin lijkt een eetstoornis een bron van kracht en een oplossing. Naar mate keert de eetstoornis zich tegen de persoon. Het heeft Miriam persoonlijk wel overeind gehouden in moeilijke tijden, het gaf haar de houvast waar ze zo naar op zoek was omdat het fundament thuis totaal ontbrak. Om een eetstoornis te kunnen behandelen moet je eerst leren en ontdekken waar je hem voor nodig heb, om vanuit die wetenschap en zelfkennis verder te bouwen aan langdurig herstel. Dat kost allemaal veel tijd. Want een eetstoornis gaat zo ontzettend veel verder dan symptoom bestrijding. Sterker nog: wanneer de functie van de eetstoornis van de persoon in kwestie helder is , en daaraan gewerkt word tijdens behandeling zullen de symptomen steeds verder afvloeien. Dat os min of meer een prachtig en natuurlijk proces omdat de functie niet meer nodig is. Uiteraard kan het zijn dat na jaren in een vast patroon gezeten te hebben, het veel langer duurt dat de symptomen verdwijnen, want dan is het ook een vast innerlijk systeem geworden, maat met geduld, liefdevolle betrokkenheid en doorzettingsvermogen kun je heel ver komen, kan ik zelf zeggen na ruim 30 jaar vast gezeten te hebben in een allesomvattende eetstoornis.

Hoe groot is de kans dat een eetstoornis terug keert?
Van een eetstoornis genezen is niet onmogelijk. De eetstoornis blijft voor Miriam een stuk van zichzelf, en vind zij persoonlijk genezen een heel groot woord. Genezen betekend voor haar dat het weg is, en niet meer terug komt. Maar soms kunnen gedachtes nog in je hoofd zitten. Miriam zegt dat zij gegroeid is in herstel, genezen ervan zal de tijd moeten leren. Je moet je eigen gevoel leren (her)kennen. De eetstoornis is nu voor haar een informatie bron geworden die zo nu en dan nog een alarmbel laat rinkelen. Dan “ trekt ” de eetstoornis door middel van oude (dwang) gedachtes. Dan is het nu voor haar de kunst om niet in die gedachtes mee te gaan maar dan juist tijd te nemen voor het onderliggende gevoel. Dat doet zij door op de bank met ogen docht letterlijk te voelen waar de spanning in haar lijf zit en wat de boodschap hierin is. Dat kan dat zijn dat er in de relationele sfeer iets te bespreken valt, de werkdruk hoger lift dan de rustmomenten en zo meer. “dan heb ik daarmee aan de slag te gaan, en weiger nog langer van mijn emoties weg te rennen” verteld Miriam. Soms komen er dan tranen en een goede huilbui lucht dan veel meer op dan blijven in de eetstoornis. Maar ook voor mij blijft dat nog hard werken soms. De eetstoornis ligt soms nog op de loer.

Wie behandelt u in uw praktijk? Welke varianten?
Anorexia en boulimia komen vaak voor.
Ook een combinatie daarvan. Iedereen is welkom, trouwens niet alleen eetstoornissen.
Miriam maakt ook crisis kaarten met mensen die geestelijk in crisis zijn geweest of dreigen te komen.
Daarnaast begeleid zij ook familie of relaties, mensen met allerlei soorten problematiek melden zich inmiddels aan.
Iedereen kan in een periode terecht komen waarin men vastloopt met zichzelf en tijdelijk ondersteuning kan gebruiken.
A;s we terug gaan naar de vraag om welke eetstoornissen het vaak gaat zegt Miriam:
“Bij mij in de praktijk komt de hulpvraag bij boulimie het meeste voor”

Hoe bent u op het idee gekomen om zelf een praktijk op te richten?
Miriam had het gevoel dat als zij zou herstellen van haar eetstoornis zij iets moest doen ermee. Dit idee kwam doordat haar therapeut ook ervaringsdeskundige was. Ze wilde iets met de eetstoornis doen. Ze werd erg veel op straat aangesproken toen haar verhaal in de krant kwam. Ze wilde niet alleen in het openbaar dit onderwerp bespreken maar ook op het spreekuur.
Deze praktijk openen is een goede beslissing geweest!

Heeft u een opleiding gedaan voor dit werk?
Miriam heeft meerdere opleidingen en cursussen gedaan voor dit werk, waaronder:

  • Coaching en counseling aan de Academie voor Coaching en Counseling
  • Zicht op herstel.
  • Werken met eigen ervaring.
  • Leerweg Ervaring Deskundigheid
  • Crisiskaartconsulent.
  • Middenstand diploma

Hoe gaat uw praktijk te werk?
Het begint met een intake, de persoon stuurt een email of een Facebook bericht. Hij of zij wordt dan door Miriam uitgenodigd voor een intake gesprek.
Tijdens dat intake gesprek gaan zij kennis maken, Miriam vertelt hierin haar eigen ervaringen en de cliënt kan zijn verhaal vertellen. In de vervolg afspraak bespreken zij het doel van de behandeling, meestal zijn de aandacht punten : een verminderd zelfvertrouwen, een complexe thuissituatie, verslavingsproblemen in de naaste omgeving. Aan het begin van de behandeling gaan zij een stappenplan maken. Wat komt er eerst. De cliënt bepaalt zelf de weg door de behandeling. De cliënt denkt ook zelf veel na over wat het probleem is. Miriam is erg gericht op de (verborgen) talenten, zelfkennis en het herstellend vermogen wat ieder mens in zich heeft.

Werkt uw praktijk alleen met individuele gesprekken of ook met groepssessies?
Nu zijn er nog alleen individuele gesprekken, en met regelmaat ook met de familie van cliënten erbij. De betrokkenheid, het inzicht in hoe het systeem ofwel de familie werkt, kan een groot deel uitmaken van het herstel proces van de cliënt. Daarom worden die veelal ook wel uitgenodigd voor een gesprek. In de toekomst wilt Miriam ook groepssessies gaan doen.

Bent u zzp’er of bent u in dienst van de gemeente?
De praktijk van Leunig Coaching valt onder zzp’er, daarnaast werkt zij ook als ervaringswerker bij de GGZ-NHN. Daar is zij in dienst van de GGZ.
605817db3d-dsc_9628-no-2
Dit intervieuw is gehouden door Maaike Duin , leerling van het ROC Den Helder

Met dank aan de informatie folders versterkt door

  • Buro Puur
  • RCO De Hoofdzaak
  • Human Concern
  • leunigcoaching.nl

Voeg een reactie toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Telefoonnummer: 0651054806
Willemsoord 29 A
1781 AS, Den Helder