Publicaties

 

 

'Dit is mijn roeping'

 

Coach Miriam Leunig gebruikt expertise om anderen te helpen

DEN HELDER - Met een eetstoornis sinds haar elfde jaar, waar zich ook een angst-dwang en verslaving bij ontwikkelde, weet Miriam Leunig (45) als geen ander hoe moeilijk het is om daar vanaf te komen. "Inmiddels kan ik er op een gezonde manier mee leven, en laat ik het allemaal beetje bij beetje achter me" Miriam gebruikt deze ervaringen, als ook de bijbehorende behandelervaringen die ze onderging, nu om in te zetten in het herstel proces van anderen.

 

Naast de specialisatie in eetstoornissen richt Miriam zich dus ook op mensen met een verslaving, angststoornis, onverwerkt trauma of dwangneurose. "In 2011 ontmoette ik een ervaringsdeskundige", begint Miriam. "Zij vertelde als het ware mijn verhaal, ze begreep werkelijk hoe ik mij voelde. De stempel van ziek zijn, daar wil je als patiënt van af. Ik ook, maar wist niet hoe. Ik was kwijtgeraakt dat ik naast de stoornis vooral ook mens was. Zij gaf mij handvatten om met mijn verslaving en stoornis om te gaan,en liet mij zelf tot inzicht komen waar mijn eetstoornis vandaan kwam. Maar belangrijkste was toch: ze kon voelen en inleven in wat ik voelde, omdat ze het zelf doorleefd had. Ik ben zelf 20 jaar cliënt geweest bij de GGZ, daar hebben ze me heel veel geleerd, en me helpen overeind te blijven, waar ik nog altijd dankbaar voor ben. Zonder hun expertise had ik het mogelijk niet zolang volgehouden. “Later in mijn ontmoeting met een ervaringsdeskundige therapeut voelde ik nog meer betrokkenheid en herkenning vanuit het hart." Dat werd voor mij dan ook de sleutel naar herstel. Ik durfde eindelijk mijn schuld en schaamte uit te spreken, want zij zou nooit oordelen. Neem daar het gehele systeem (gezin/familie) mee in de behandeling, en het fundament voor langdurig herstel kon gelegd worden.

 

Kracht

"Sommige mensen overzien de situatie niet meer", vervolgt ze. "Samen ontrafelen we dat web en maken we de situatie weer overzichtelijk. Een andere stap is dat de cliënt weer in zichzelf gaat geloven. Dat kan lastig zijn, want sommigen hebben dat nooit gedaan (geleerd) en voelen zich onbegrepen. Het zelfvertrouwen is weg. Vaak is het nodig eerst te kijken naar welke lagen er onder het probleem liggen verstopt. Wat is er zo moeilijk te veranderen en waar komt dat vandaan, waar is die kiem geplant. Samen halen we de kracht weer in degene naar boven en kijken we waar behoeften en mogelijkheden liggen. Uiteindelijk help ik de weg naar herstel te bewandelen door naast de cliënt te staan, en leer ik ze vanuit hun eigen kracht op een gezonde manier met de stoornis of verslaving te leven, en stapje voor stapje los te laten. Ik ben het levende bewijs dat het mogelijk is. Dit werk voelt voor mij als thuiskomen, het is gewoon mijn roeping."

Miriam vult haar werk als zelfstandig coach aan met vrijwillig werk bij GGZ (Geestelijke gezondheidszorg) en volgt de nodige opleidingen om dit werk te doen. Leunig Coaching is te vinden aan Willemsoord 29 A in Den Helder, op www.leunigcoaching.nl (tevens met blog) en Facebook Voor informatie en vrijblijvende kennismaking belt u: 06-51054806 “Een passend traject heeft voor iedereen”

 

 

 

 

LEUNIG COACHING