Willemsoord 29 A, 1781 AS, Den Helder
info@leunigcoaching.nl
0651054806

Eigenheid

Jarenlang heb ik gezocht, bedacht en maar niet kunnen vinden wie ik nou eigenlijk was. Dat klinkt natuurlijk heel erg vaag en dat was het dus ook. Ik was heel erg onzeker over mezelf en voelde mijn hele leven mezelf “anders dan anderen” Dat gold op school, onder vriendinnen maar zeker ook binnen ons gezin. Ik zag mezelf los staan van mijn zusje, vader en moeder. Dat was echt mijn eigen beleving. Later toen ik 24 jaar was en als donderslag bij heldere hemel te horen kreeg dat ik een andere biologische afkomst had, (mijn vader was niet mijn biologische vader) wist ik werkelijk helemaal niet meer wie ik nou was. Ik raakte compleet in een identiteitscrisis. Vragen als: waarom ben ik dan zo lang als ik dat niet van mijn vader heb, zijn neus niet heb, en niet blond ben omdat mijn oma blond was, want dat was in eens mijn oma niet bleek. Er brak een hele moeilijke tijd voor me aan door dit gegeven: ik was namelijk al zeer onzeker van nature, en dit maakte die onzekerheid alleen nog maar veel groter. Zoals velen in middels weten ben ik dan ook jarenlang innerlijk in gevecht geweest met mezelf in een zoektocht naar wie ik was, wie ik mocht zijn, wat ik wilde en hoe ik ooit kon gaan herstellen. (herstellen van een allesomvattende eetstoornis)

Uiteindelijk ben ik in mijn behandeling bij Human Concern, tijdens mijn reis naar Portugal eens heel diep gegaan. Ik heb ontzettend diep naar binnen moeten kijken om te voelen waar Miriam nou eigenlijk was. Wie was ik? Wat wilde ik? Waar liggen mijn talenten? Mijn valkuilen? Mijn eigenaardigheden en mijn mooie eigenschappen? En ook ben ik steeds meer gaan kijken naar wat nou eigenlijk bij mij als persoontje past. Ik bleek namelijk alleen maar te kunnen bedenken wat anderen (waarschijnlijk?) van mij vonden en van mij verwachten, maar wat ik nou zelf wilde? Ik wist het echte ven helemaal niet meer voordat ik naar Portugal toe ging. Enigste wat ik wel zeker wist was dat ik na 30 jaar alleen maar streng in een regime met mezelf geleefd te hebben, dat in ieder geval niet meer wilde.

 

Maar wat wilde ik dan wel??

Als het over mijn persoonlijkheid ging, dan werd dat me steeds duidelijker: ik wilde vooral heel erg ECHT zijn, en dan bedoel ik zonder poppenkast mezelf beter voordoen dan dat ik me voelde. Ik wilde onder alle omstandigheden eens gewoon helemaal mezelf kunnen zijn. en dat had ik ook heel hard nodig om te kunnen herstellen. Want de eetstoornis had ik nodig om mijn werkelijke Ik en behoeftes en verlangens te onderdrukken, en daar wilde ik van af, dus er was maar 1 optie: mezelf laten zien zoals ik ben! Help, wat was dat eng zeg: want wat zou men wel niet van mij vinden als ik eens nee zou zeggen of eens zingend over straat zou gaan bij wijze van spreken? Wat zou er dan wel niet kunnen gebeuren? Enigste manier omdat te ontdekken was doen! Gewoon doen wat mijn hart me ingeeft, hoe eng dat ook leek, en soms nog lijkt! Maar sinds ik dat ben gaan doen ontstaan er keer op keer zulke mooie dingen door naar mijn intuïtie te luisteren.

Zo ben ik dus gewoon mijn praktijk begonnen en heb ik per 1 oktober 2014 een heerlijke eigen plek aan de Willemsoord 29 A in Den Helder betrokken waarin ik cliënten ondersteun in hun herstelproces/weg vanuit mijn ervaringsdeskundigheid.

Ik heb eerst stage gelopen bij de ggz-nhn op de crisis afdeling en na sollicitatie is daar een baan uit voortgekomen als ervaringswerker. Vanuit mijn eigen praktijk Leunig Coaching ben ik zelf aan de gang gegaan met het verzorgen van workshops, lezingen enzovoorts en nog dagelijks bedenk ik de mooiste ideeën om mezelf te ontwikkelen ten behoeve van anderen.

Maar wat is dan voor mij eigenheid?

Dat betekent voor mij dat ik volledig mezelf kan en mag zijn. Los van wat een ander daarvan vind. Daarin blijf ik nog altijd op zoek en dat zal ook wel een zoektocht blijven omdat niets in het leven vaststaat. Eigenheid staat voor mij voor: gehoor geven aan mijn gevoel en verlangens, ideeën en gedachtes en mezelf daarnaar gedragen en in ontwikkelen. Wat ik altijd deed was goedkeuring van een ander vragen, bevestiging zoeken of ik het wel goed deed, of ik niet raar was, feitelijk: of ik wel recht van spreken en bestaan had. Mijn eigenheid vertaald zich momenteel vooral in het werken vanuit ervaringsdeskundigheid: ik durf mezelf kwetsbaar en open op te stellen naar cliënten.

Ik mag een fout maken, of mijn mening herzien. Maar vooral: ik bedenk zelf mijn weg naar ondersteuning. Lang heb ik gedacht een therapeut te willen worden, maar nu ik als ervaringswerker de kracht daarvan ontdek, en daarin voel mezelf te kunnen blijven is ervaringswerker misschien wel iets wat veel beter bij mij past. Het mag allemaal wat minder perfect van mezelf. Wat ik geef en wat ik doe is goed genoeg, en als dat te weinig is voor de ander dan passen we niet bij elkaar. Wat ook echt iets is wat bij mij past en kenmerkend is, dat is gevoeligheid.

Ik ben zelf ontzettend gevoelig en zie dat nu niet meer als nadeel maar ervaar het als een kracht en prachtige eigenschap om heel goed in te kunnen leven in anderen. Empathie noem ik dat, iets wat maar weinig mensen bezitten in de hoedanigheid als ik dat bezit. En ja, ook daar zit een keerzijde aan: ik kan teveel op mezelf in laten werken, en soms te snel bij een ander “binnenkomen” maar ik zie dat niet langer als nadeel: ik zie het als een unieke eigenschap die “mij, mij maakt!”

Ik ben Miriam, en ik ben net als ieder ander uniek, en mag er zijn met alles wat er bij mij hoort: dat is eigenheid voor mij!

Telefoonnummer: 0651054806
Willemsoord 29 A
1781 AS, Den Helder